Äänikirjat

Äänikirjoista voi olla apua lukivaikeudessa, jos lukeminen painetusta kirjasta on hidasta, työlästä tai virhealtista. Valtion ylläpitämä saavutettavan kirjallisuuden asiantuntijakeskus Celia tarjoaa kaikenlaista kirjallisuutta äänikirjoina lukihäiriöisille henkilöille. Valikoimassa on sekä oppikirjoja että kauno- ja tietokirjallisuutta.

Äänikirjat kouluun ja opiskeluun

Celia tekee äänikirjoja kaupallisten kustantajien tuottamista oppikirjoista. Celian äänioppikirjat peruskouluun ja toiselle asteelle ovat maksullisia, ja ne tilataan Celian Oppari-verkkokaupasta. Peruskoulun tulisi ostaa äänikirjat kaikille niitä tarvitseville. Lukiossa ja ammatillisissa opinnoissa yleensä opiskelija itse tai hänen vanhempansa huolehtii kirjojen hankinnasta.

DaisyTrio-kirja on äänikirja, jossa on mukana kirjan teksti ja kuvia. Näin kirjaa voi kuunnella ja lukea esim. tabletin tai tietokoneen näytöltä samaan aikaan. Lisää tietoa DaisyTrio-kirjoista löydät Celian verkkosivuilta.

Tällä hetkellä peruskoulun äänikirjat ja DaisyTrio-kirjat maksavat 26 euroa ja lukion vastaavat kirjat 20 euroa kappale. Kirjat ladataan Oppari-verkkokaupasta, ja tilaaminen edellyttää rekisteröitymistä.

Lue lisää Celian tuottamista oppikirjoista Celian verkkosivuilta.

Kurssikirjat korkeakouluopintoihin

Celia tekee tilauksesta myös korkeakoulujen kurssikirjoja äänikirjoiksi. Näitä kirjoja voi lainata Celiasta maksutta. Celianet-verkkopalvelusta löydät jo saatavilla olevat äänikirjat. Lainaaminen edellyttää palveluun kirjautumista ja asiakkuuden aloitusta, mutta kirjoja voi etsiä myös ilman tunnuksia.

Jos kirjaa ei vielä ole äänikirjana, sen voi tilata Celiasta maksutta. Lisää tietoa kurssikirjoista äänikirjoina löydät Celian verkkosivuilta.

Fantasiaa, viihdettä, tietoa ja paljon muuta äänikirjoina

Celialla on myös valtava valikoima kauno- ja tietokirjallisuutta, jota lainataan maksutta. Lasten- ja nuortenkirjoja on lähes 4 000 ja kaikkiaan kirjoja on noin 40 000. Valikoima kasvaa jatkuvasti. Kirjat lainataan suoraan verkosta, Celianet-verkkopalvelusta.

Celian äänikirjoja voi kuunnella helposti tabletilla tai älypuhelimella, maksuttomalla Pratsam Reader -sovelluksella. Kirjoja voi kuunnella myös esim. tietokoneella.

Lisää tietoa eri tavoista kuunnella kirjoja Celian verkkosivuilla

Celian äänikirjoissa on alkuperäisen kirjan rakenne, minkä ansiosta kirjaa voi selailla helposti kappaleittain tai jopa sivuittain. Kirjaan voi myös jättää muistiinpanoja ja kirjanmerkkejä sekä äänennopeutta voi säätää.

Näin saat äänikirjat käyttöösi

Celian maksuttomien äänikirjojen käyttäjäksi voi liittyä useiden kaupunkien ja kuntien kirjastoissa. Kun Celian äänikirjapalveluun liittyy kirjastossa, ei tarvita lainkaan lukitodistusta tai vastaavaa kirjallista lausuntoa. Oma ilmoitus esimerkiksi lukivaikeudesta riittää. Kirjaston virkailija käy tarkemmin läpi Celian palvelujen käytön ja antaa tunnukset verkkopalveluun.

Kirjastokaikille.fi-sivustolla on karttanäkymä kaikista kirjastoista, joissa Celian äänikirjojen käyttäjäksi liittyminen on mahdollista.

Lisää tietoa Celian äänikirjapalveluun liittymisestä Celian verkkosivuilla